Nummerplade

Sådan finder du pærer til din bil




Hvilke pærer sidder der i min bil?

Når man skal skifte en pære på sin bil kan det være uoverskueligt med alle de forskellige pærer i forskellige former og størrelser. Så her kommer en lille guide til hvilke pærer der passer hvor, og til hvad.

 

De forskellige typer af lyskilder.

LED:

LED står for Light Emitting Diode og har et meget lavt energiforbrug og af den grund meget lang levetid. Lyset fra LED Pærer er også betydeligt skarpere på vejen i forhold til de almindelige halogenpærer. LED lygter ses oftest i nyere biler, og oftest i mere luksuriøse modeller/Mærker.

Fordelene ved LED er mange, Lavt strømforbrug, lang levetid og Miljøvenlig. Den eneste ulempe er at prisen er højere end for Halogen.

Halogen:

Halogen er den gas der bruges i pæren, Halogen kan holde til høj temperatur og giver dermed det hvide lys man kender fra moderne billygter. Alle personbiler bruger 12V pærer

Fordelen ved halogenpærer er at det er de billigste, Ulempen er at man får hvad man betaler for, de holder ikke så længe som LED og Xenon.

Xenon:

Xenon er den gas der bruges i pæren, Xenon lygter har et unikt blåligt lys pga. gassen der bruges. Xenonlygter har mange ligheder med Halogen lygter da de begge virker i kraft af den gas der bruges i pæren.

Fordelen ved Xenon er at det er den bedste kvalitet, og det mest luksuriøse på markedet. Ulempen er at priserne på Xenon pærer er op til 10 gange højere end LED som anses for at være ”Den dyre” i forhold til de billige Halogen. Man skal også være opmærksom på hvilken Xenon pære man køber, da der er nogle Xenon pærer der ikke er godkendt til de danske veje.

Halogen vs. LED

Her ses en sammenligning mellem halogen (venstre) og LED (Højre)

LED vs. Xenon

Og her ses en sammenligning mellem LED (Oppe) og Xenon (Nede)

Hvilke lys er der på en bil, og hvad gør de?

 

Nærlys:

Nærlyset er lavet til at hjælpe føreren med at se vejen. Nærlyset skal lyse vejen op, 30 meter foran bilen. Nærlyset må bruges hele døgnet.

Fjernlys:

Fjernlyset eller ”langt lys”, er det lys der bruges når nærlyset ikke er tilstrækkeligt til at lyse vejen op. Fjernlyset skal bruges med omtanke da det kan blænde modkørende trafikanter.

Tågelygter:

Tågeforlygterne er til for at lyse vejen op under tågen. Tågebaglygterne lyser op i en kraftig rød farve, så bagvedkørende kan se bilen gennem tågen.

Positionslys:

Når positionslys er slået til, er det kun de små positionslygter foran der lyser sammen med baglygterne. Positionslyset må ikke bruges alene under kørsel, kun når man parkerer. Men må gerne være tændt under kørsel, sammen med nærlys/Fjernlys

Bremselys:

Bremselyset er det lys som lyser op når man bremser, for at advarer bagvedkørende. Bremselyset er rødt og skal lyse kraftigere end baglygterne.

Blinklys:

Blinklys er til for at markere overfor andre bilister, at man har tænkt sig enten at svinge eller skifte vognbane. Der skal være blinklys både foran, på siderne og bagpå bilen, og de skal kunne ses i sollys.

Baklys:

Baklyset er til for at gøre bagvedkørende opmærksom på at man bakker, det er en eller to hvide lys som lyser op når bilen er i bakgear. Dette lys er ikke lovpligtigt, men mange biler har det.

Kørelys:

Kørelys bruges som erstatning for nærlys i dagtimerne, og er oftest en LED stribe som ikke er særlig stærkt lys. Derfor må det ikke bruges som erstatning i tåge og mørke.

Nummerpladelys:

Nummerpladelyset er til for at lyse nummerpladen op, når det er mørkt.

 

Hvilke pærer er der?

(Listen under beskriver hvor de forskellige pærer Oftest bruges, det kan variere fra bil til bil)

Herunder er der to værktøjer fra OSRAM og Philips, der kan hjælpe dig med at finde de rigtige pærer til din bil
Du går til guiden ved at trykke på en af de to billeder

Find den rigtige OSRAM bilpære til din bil                 Find den rigtige Philips bilbære til din bil 

        osram_logo                                    philips_logo


Bemærk: Alle anvisninger i vores vejledninger og HowTo sider, er med det forbehold at du altid som bruger skal gøre dig bekendt med anvisninger hos producenten, både hvad angår produktet, men og i forhold til evt. anvisninger fra producenten af det køretøj/produkt, som det omhandlende produkt/vejledningen skal benyttes til eller sammen med.


Alle informationer på disse sider er udelukkende vejledende, og Avant Denmark A/S - Biludstyr.dk kan ikke drages til ansvar for hverken holdninger eller anvisninger i de tilknyttede dokumenter.