Nummerplade

Vælg den rigtige cykelholder til bilen


FAQ om Cykelholdere

Her på siden kan du finde hjælp til:

Hvilken cykelholder skal man vælge?

Hvilke monteringsformer findes der til cykelholdere?

Sådan skaffer du nummerplade til cykelholderen

Hvilken cykelholder skal man vælge?

Der findes mange forskellige cykelholdere til biler, og det kan derfor være forvirrende at finde ud af, hvilken type man skal vælge.

Overvejer du at købe en cykelholder, men synes du det er svært at finde ud af, hvilken type der passer bedst til dig og din bil?

Måske kan vi hjælpe dig lidt på vej. Her er en vejledning til nogle af de spørgsmål, det er en god ide at stille dig selv, inden du træffer dit valg.

Anvendelse af cykelholder

Hvordan du primært vil bruge cykelholderen?

Er det til daglig transport af cykler til og fra arbejde, skole og fritidsinteresser? Er det primært til ferier, hvor holderen knap så ofte er i brug? Eller er du flittig cykelentusiast i fritiden?

Hvis du har brug for at transportere cyklerne regelmæssigt, kan det være værd at investere i en mere holdbar og stabil model.

Hvis du ikke bruger din cykelholder så tit, kan det være det er en cykelholder til bagklappen eller en såkaldt "saksecykelholder" til anhængertrækket, du skal have. Det sidste er ofte den billigste løsning. Det kan være lidt mere besværligt at montere cyklerne, men når det ikke skal gøres så ofte, har det måske ikke den store betydning, og det kan synes mere attraktivt at spare nogle penge.

Antal cykler

Hvor mange cykler vil du gerne transportere?

Nogle cykelholdere er designet til kun at bære en enkelt cykel, mens andre kan håndtere både to, tre og fire cykler. Der er i udgangspunktet ingen grund til at købe en cykelholder med plads til flere cykler, end du har brug for at transportere i det daglige, da en stor cykelholder naturligvis optager mere plads og kan være lidt mere uhandy at håndtere. Men overvej alligevel, om du gerne have muligheden for at tage alle familiens cykler med på ferie. I så fald behøver du ikke nødvendigvis købe en cykelholder til tre eller fire cykler. Der findes cykelholdere som har mulighed for at påmontere en adapter, så du kan tage en ekstra cykel med efter behov, og altså ikke behøver køre rundt med en ekstra stor holder til hverdag.

Cykelholder der passer til din biltype

Hvad er din bils mærke og model?

Inden køb skal du sikre dig, at den valgte cykelholder er kompatibel med din bil. Hvis bilen fx ikke har anhængertræk og heller ikke kan få det, er det en cykelholder til taget eller bagklappen, du skal vælge. Har din bil hverken anhængertræk eller tagbøjler til rådighed, er en cykelholder til montering på bagklappen en god løsning. Det er bl.a. et populært valg til små biler.

Montering af cykelholder

Hvilken form for montering passer dig eller din bil bedst?

Der findes cykelholdere til forskellige typer montering, herunder tagmontering, anhængertrækmontering og bagklapmontering. Vælg den type, der passer bedst til din bil og dine præferencer. Få mere hjælp til valg af den rigtige cykelholder ud fra monteringsform længere nede på siden. 

Cykelvægt og størrelse

Hvad er cyklernes samlede vægt og størrelse?

Cykelholdere har begrænsninger for vægt og størrelse på de cykler, de kan bære. Derfor er det vigtigt at vide, hvor meget din cykelholder skal kunne bære.

Cykeltype

Har du en specialcykel?

Det er ikke alle cykelholdere der kan bære særlige cykeltyper som fx e-cykler, kraftige mountainbikes, fatbikes, børnecykler m.fl. Skal holderen bære en specialcykel er det vigtigt at tjekke, at den er beregnet til netop den cykeltype, som du har. 

Sikkerhed ved kørsel med cykelholder

Sætter du sikkerhed højt?

Det er vigtigt at vælge en cykelholder, der har en sikker fastgørelsesmetode for at forhindre, at cyklerne falder af under transporten.

Nogle cykelholdere bliver også testet, inden de bliver frigivet på markedet. Vælg en cykelholder, der er crash- og holdbarhedstestet, hvis sikkerhed er en af dine førsteprioriteter. 

Tyverisikring af cykler og cykelholder

Har du brug for at kunne tyverisikre cyklerne, når du efterlader bilen med cyklerne monteret?

Nogle cykelholdere har tyverisikring i form af en lås, der låser cyklerne fast til holderen samt en lås, der låser holderen fast til anhængertrækket. Kører du kun cyklerne til og fra skole, har du muligvis ikke brug for en lås på cykler og holder. Skal du derimod have dem med på ferie, hvor de efterlades på bilen ved en hotelovernatning undervejs eller i en parkeringskælder ved et stormagasin, kan det være mere sikkert, at cykler og holder kan låses fast.

Bagagerummets tilgængelighed

Vil du gerne kunne åbne bagagerummet, uden at skulle afmontere cyklerne fra holderen?

I så fald er det vigtigt, at du tænker over, hvor nemt det er at få adgang til din bagagerum, når cykelholderen er monteret på bilen. Nogle cykelholdere giver bedre adgang end andre, oftest i form af en vippefunktion.

Opbevaring af cykelholder

Hvor skal cykelholderen opbevares, når den ikke er i brug?

Overvej, om du har brug for en cykelholder, der er let at afmontere og/eller kan foldes sammen, når den ikke er i brug. Det kan fx være for at gøre det lettere at parkere eller spare på opbevaringspladsen. Hvis holderen skal opbevares i bagagerummet og hurtigt kunne tages frem, er det vigtigt, at den ikke optager alt den tilgængelige plads til øvrig baggage. 

Pris på cykelholder

Hvad er dit budget?

Der findes cykelholdere i meget forskellige prisklasser. Ofte - men bestemt ikke altid - hænger pris sammen med kvalitet, sikkerhed og funktionalitet. Overvej om det er vigtigst for dig, at cykelholderen er sikkerhedstestet, har brugervenlige funktioner, som nem montering, let adgang til bagagerum, tyverisikring m.v., eller om det er budgettet, der skal sætte rammerne for dit endelige valg.

Miljø og brændstoføkonomi

Går du op i, at bruge så lidt brændstof som muligt?

En letvægts cykelholder, der monteres bag på bilen på anhængertrækket, giver den mindste vindmodstand, og hjælper dig med at spare på brændstoffet.

Andet transportudstyr

Skal du transportere andet end cykler?

Vil du gerne have plads til en tagboks eller en kajak eller to, er det en cykelholder til anhængertrækket, du skal vælge frem for én til taget, således at du har plads til både cykler og anden bagage. Skal du derimod trække en campingvogn eller trailer på anhængertrækket, er en cykelholder til taget det oplagte valg.

Fysiske begrænsninger

Har du fx rygproblemer eller andre fysiske gener, som besværliggør løft?

Så er det praktisk at vælge en cykelholder til anhængertrækket med mulighed for at tilkøbe en lastrampe, så du kan trække cyklen op på holderen i stedet for at løfte. 

Prioriter og start søgningen

Det er klart, man ikke nødvendigvis kan få det hele til at gå op, og det kan være nødvendigt at prioritere dine ønkser. Men når du har taget nogle eller alle ovenstående faktorer i betragtning, ved du forhåbentlig lidt mere om, i hvilken retning du skal gå, og du kan begynde at søge efter cykelholdere, der passer til dine præferencer.

 

Hvilke monteringsformer findes der til cykelholdere?

Der findes cykelholdere til næsten alle typer biler. Man taler typisk om tre overordnede grupper af cykelholdere:

  1. Cykelholder til anhængertræk
  2. Cykelholder til bagklap
  3. Cykelholder til tag

Det er derfor muligt at finde en cykelholder til bilen, selv hvis den ikke har anhængertræk.

Hvilken monteringsform skal du vælge?

Cykelholder til bagklap

Har du en bil uden anhængertræk eller uden tagbøjler til rådighed, er en cykelholder til montering på bagklappen en god løsning. Et oplagt valg til små biler, eller hvis du ikke bruger din cykelholder så tit.

Find cykelholder til bagklap


Cykelholder til anhængertræk

Hvis du har anhængertræk på din bil, vil det ofte være det oplagte valg at vælge en cykelholder, der kan monteres herpå. Det er også et praktisk valg, hvis du skal transportere flere cykler, og det skal være nemt at sætte cyklerne af og på.

Find cykelholder til anhængertræk

 

Cykelholder til tag

Fordelen ved at vælge en tagmonteret cykelholder, er at du har fri adgang til bagagerummet på din bil, og du har plads til at montere en campingvogn eller trailer.

Find cykelholder til tag

Stadig i tvivl?

Er du stadig i tvivl om monteringsform du skal vælge, så forsøg at besvare nogle af spørgsmålene under afsnittet Hvilken cykelholder skal man vælge?

Du er også velkommen til at kontakte os eller din forhandler for at få hjælp til valg af den rette cykelholder.

Sådan skaffer du nummerplade til cykelholderen

Til visse cykelholdere og bagagebokse er en 3. nummerplade nødvendig, da det er lovpligtigt at bruge en ekstra nummerplade, hvis den bagerste nummerplade er helt eller delvist dækket.

Den 3. nummerplade skal have en rød skrift og koster 110 kr.  Du kan på linket her, bestille 3. nummerplade fra skat. Følg guiden på Skats hjemmeside, til hvordan du bestiller den 3. nummerplade og monter den på din cykelholder.

SKAT HJEMMESIDE


Bemærk: Alle anvisninger i vores vejledninger og HowTo sider, er med det forbehold at du altid som bruger skal gøre dig bekendt med anvisninger hos producenten, både hvad angår produktet, men og i forhold til evt. anvisninger fra producenten af det køretøj/produkt, som det omhandlende produkt/vejledningen skal benyttes til eller sammen med.


Alle informationer på disse sider er udelukkende vejledende, og Avant Denmark A/S - Biludstyr.dk kan ikke drages til ansvar for hverken holdninger eller anvisninger i de tilknyttede dokumenter.