Nummerplade

Find det rigtige usb stik
Forskellige USB og Lightning opladerstik

 

Her i artiklen kigger vi ikke på cigartænderstikket, men alternative strømudtag til denne, kan findes her
Vi gennemgår fire generelle typer af opladerstik til bilen.

  • USB-A
  • USB-B
  • USB-C
  • Micro-USB
  • Lightning stik
     

USB-A

USB-A eller et almindeligt USB-stik, som det nok bedst er kendt som. Det bruges oftest, som Adapter fra strømforsyninger, eller adapter fra store enheder som computere eller biler. USB-A er den mest 'almindelige', som de fleste tænker på når vi hører ordet USB. De fleste computere er stadig bygget med USB-A porte, hvor tilbehør kan tilsluttes. De er stadig også at finde i printere og fjernsyn. 

De fleste biler har også udgange med USB-A, hvor der kan tilsluttes en mobiloplader eller andet elektronik, som benytter sig af denne udgang. USB-A er dog i nedgang, da næste type USB er ved at være den foretrukne type.

 USB-A ledningUSB_A illustration

USB-B

USB-B er designet til større USB-enheder, som f.eks. printere, upstream-porte på hubs eller andre større enheder. Årsagen til USB-B var at tillade tilslutningen af perifere enheder, uden at skulle risikere at forbinde to værtscomputere til hinanden. USB-B bliver stadig brugt i dag, selvom det langsomt er ved at blive udfaset til fordel for de mere raffinerede USB-typer. 

USB-B cableUSB_B Illustration

USB-C

USB-C er fremtidens opladerstik. Det er den nyeste form for stik, som også har den fordel at være 'vendbar' - dette vil sige, at den er ens på begge sider, så man nemt kan smide den i ens USB port. Den er hurtigere til at overføre data og til at oplade ens enheder. 

Android har benyttet sig af USB-C i en del år, hvor Apple også er begyndt at gå med på USB-C bølgen. Det er derfor ved at være en ny standard på nye produkter, at USB-C er til at finde. USB-C stikket findes i mange produkter, såsom mobiltelefoner, tablets, computere, stikkontakter og biler. 

USB_C Illustration

Micro-USB

Micro-USB er forgængeren til USB-C, men ses stadig i nogle produkter. USB-C har været et meget benyttet stik, som stadig er at finde i mange former for produkter, dog med undtagelse af Apple produkterne, da de benytter sig af Lightning eller USB-C.  Forgængeren til Micro-USB var Mini-USB, men dette stik er dog så godt som udfaset og bliver meget sjældent brugt, det bruges mest til kameraer. 

USB_MICRO Illustration

Lightning Stik

Lightning kablet bliver kun brugt af Apple produkter. Den bliver inddraget i artiklen, da det er den mest benyttede forbindelsesenhed mellem Apple-produkterne. Stikket er dog nemt at anvende, da den kan forbindes med normale USB-porte, samt Lightning-til-USB-adaptere. Dette er vigtigt, hvis stikket f.eks. skal bruge til opladning af mobil i bil. 

 LIGHTNING Illustration

Forskellige kombinationer af lader stik

I mange år har næsten alle opladerstik været med USB-A i den ene ende, og enten Lightning eller Micro-USB i den anden ende. Nu har introduktionen af USB-C, dog været med til at man fra producentens side, er begyndt at indføre USB-C porte i blandt andet biler og campingvogne. Dette er grundet, at de fleste moderne enheder er begyndt at benytte sig af USB-C, da denne form for USB er hurtigere og bedre end de andre.

 

Du kan finde Avant Denmark A/S udvalg af multimedietilbehør samt lade kabler til bilen her.


Bemærk: Alle anvisninger i vores vejledninger og HowTo sider, er med det forbehold at du altid som bruger skal gøre dig bekendt med anvisninger hos producenten, både hvad angår produktet, men og i forhold til evt. anvisninger fra producenten af det køretøj/produkt, som det omhandlende produkt/vejledningen skal benyttes til eller sammen med.


Alle informationer på disse sider er udelukkende vejledende, og Avant Denmark A/S - Biludstyr.dk kan ikke drages til ansvar for hverken holdninger eller anvisninger i de tilknyttede dokumenter.